La inflació és el gran anatema de les nostres economies però no és en si el problema. El problema són els canvis que es produeixen en les relacions entre salaris, preus, estalvis, valor dels actius... especialment els d'aquells elements que tenen un gran pes en l’economia o es produeixen d’una manera molt intensa. Alguns d’aquests canvis responen a la realitat econòmica com, per exemple, l’augment de preu d’un producte sense substitutius si, ceteris paribus, augmenta la seva demanda o el canvi de valor dels actius quan varien els tipus d’interès reals. Ara bé, n’hi ha d’altres que venen provocats pel disseny dels productes financers. No fa falta patir una inflació del 900% diari per a patir forts desequilibris en qüestions clau. Quan la inflació anual s’accelera del 2% al 4%, les quotes hipotecàries poden augmentar un 20, un 30 o fins i tot un 40%, el bons a llarg termini poden perdre més d’un 20% del seu valor, els bancs poden disminuir, ceteris paribus, la quantitat de préstec que concedeixen per a comprar una vivenda un 20 o 30%...
Aquest problema es deu a que utilitzem productes financers basats en tipus nominals i es pot evitar fàcilment si indexem els contractes a la inflació. Si tinguéssim els contractes indexats a la inflació, quan aquesta augmentés del 2% al 4% o al 10%, els sous, lloguers, estalvis, quotes hipotecàries, crèdits... augmentarien tots en la mateixa proporció i no causarien els greus desequilibris que causen actualment els productes financers basats en tipus nominals.
Amb això no vull dir que haguem de menysprear la inflació però potser ens hauríem de plantejar deixar de culpar-la dels problemes que no causa i dedicar-nos a evitar aquells problemes que ens perjudiquen innecessàriament.